perjantaina, tammikuuta 09, 2015

Uutta Vuotta korteissa

Uusi uljas vuosi on alkanut. Jo ennen vuoden vaihtumista ajattelin, että pitäisi tehdä juttu uuden vuoden korteista. Vaihtuminen ehti tapahtua, ennen kuin juttu tuli - siis tässä.

Joskus sata vuotta sitten uuden vuoden kortin lähettäminen oli hyvinkin yleinen ja mukava tapa muistaa ystäviä ja tuttuja. Tilanne muuttui ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun kaikesta oli puute. Silloin uuden vuoden korttienkin suosio hiipui. Vähitellen joulukorttien lähettäminen vei voiton uuden vuoden korteista ja lopulta uutta vuotta alettiin toivottaa joulun toivotuksen ohessa.

Nykyisin uuden vuoden kortti taidetaan lähettää useimmin silloin, kun on saanut joulukortin henkilöltä, jolle itse ei ollut korttia lähettänyt. Uuden vuoden kortti toimii ikään kuin pahoitteluna, tyyliin parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Itse muistan saaneeni uuden vuoden toivotuksia lehdenjakajalta, jolle olin jättänyt pikku paketin jouluksi ovelle odottamaan.

Kun pohdiskelin näitä, niin olin varma, että minulta löytyisi jokunen uuden vuoden kortti, mutta epäilin että ei kovinkaan monta. Niinpä kovin edustavaa jutustani tuskin tulisi, mutta pakkohan sitä oli alkaa selvittää.

Uudemman ajan korteista löysin tällaisen juomalasia ja pientä karvakorvaa esittävän kuvan. Vauhdikkuutta kuvastaa kuohuviinipullon korkki, joka lentää ilmassa. Kortti kertoo, että vuoden vaihde on iloinen juhlan aihe.


Seuraava Jenny Nyströmin kuva on painettu 1990-luvun korttiin. Siinä pieni tyttö seisoo maapallon päällä ja pitelee suurta neliapilaa. Lapsi symboloi uuden alkua ja neliapilahan on yleinen onnen symboli. Kiinnostavaa kuvassa on maapallo. Oliko maailmassa jokin erikoinen tilanne silloin, kun Jenny tämän kuvan alunperin piirsi?


1980-luvulta löysin muutamian kortteja. Ensimmäisenä on Marjaliisa Pitkärannan postipoika, joka tuo kädessään uuden vuoden toivotuksia. Niissä näkyy tuttuja uuten vuoteen liittyviä symboleja, hevosenkenkiä ja neliapiloita.


Seuraavassa kortissa ei näy tuttuja symboleja lainkaan. Talvisen kelkkakuvan kääntöpuolella on painettu toivotus Hyvää Uutta Vuotta. Lähettäjä on poikkeuksellisesti lisännyt käsin sen eteen jouluntoivotuksen. Useinhan tilanne on päinvastoin, eli joulun toivotukseen lisätään uuden vuoden toivotus. 


Seuraava vanhan kortin uusintapainos kertoo, miten uusi vuosi astuu portista sisään, kun kello on kaksitoista. 
Kello on vahva symboli kertoen ajan kulumisesta ja sitä on paljon käytetty uuden vuoden korteissa ilmoittamaan vuoden vaihtumisesta.


Pidän kovasti 1960-luvun korttien ilmeestä. Niiden hennon harmaa ja pehmeän utuinen pohja tekee kauniin ja rauhallisen vaikutelman. Kummassakin on neliapiloita ja lumiukkokuvassa lisäksi hevosenkenkiä ja kärpässieniä. Sitä vähän ihmettelen, miten kärpässieni voi olla hyvän onnen symbolina. Olisi mukava tietää jotain sen symboliikan historiasta.
Rudolf Koivun korttien keräilijänä olen katsellut monet kerrat seuraavaa korttia. Onko se hänen tuotantoaan vai ei? Kädenjälki nuoren ja kauniin naisen olemuksessa vaikuttaa mielestäni hänen työltään.ONNELLISTA ALKANUTTA UUTTA VUOTTA 2015 KAIKILLE!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti