tiistaina, helmikuuta 03, 2015

Voiko lasinalusia kerätä miten vain?

Olen muutaman kerran saanut kyselyjä lasinalusista. Niissä on toivottu nähtäväksi kotimaisilla olutmerkeillä varustettuja lasin- tai tuopinalusia. Näihin kyselyihin olen kyennyt vastamaan vain tyyliin "sorry, ei oo".

Miksi juuri kotimaiset lasinaluset kiinnostavat? Vastausta pohtiessani kiertelin netissä katsomassa, mitä keräilijät kirjoittelevat. Keskusteluista selvisi, että lasinalusieen keräilijät keräävät usein myös muita olutaiheisia tavaroita, esimerkiksi pullonkorkkeja, etikettejä, tikkuaskeja ja narikkalappuja.

Muistelen, että poikani joskus teininä haali kasaan kassillisen pullonkorkkeja, mitkä heitti roskikseen kotoa muuttaessaan. Hän kun ei ole pohjimmiltaan keräilijä. Mutta jääkö oikealle keräilijäluonteelle nippelien keräily tavallaan päälle? Harrastuksen aloittaminen on ainakin ollut halpaa, kun on pistänyt talteen muiden poisheittämää roskaa. Tällaisia ovat myös mainospainotuotteet, joita jaetaan ilmaiseksi, sillä mainosten loppusijoituspaikkahan on kierrätysroskis. Joukkoon kuuluvat lasinalusetkin, joita asiakkaat nappaavat mukaansa kuppiloista.

Keskusteluja seuratessani mietin, onko olutmainostuotteiden keräily enemmän massan haalimista kuin harvinaisuuksien hakemista. Jotkut kirjoittajat halusivat eroon tuopinalusistaan ja tarjosivat niitä kiertoon kassikaupalla. Tilanne oli kuin poikani korkkikassin kanssa. Kun ilmaista kerää, ei sureta hävittää pois. Niinpä massan kerääminen ei välttämättä ole kovin haasteellista eikä siihen sitoudu vahvasti, mutta hauskaa se toki voi olla. Sen sijaan narikkalappujen kerääminen on ehkä joskus jännittävääkin, sillä ei kai niitä pitäisi asiakkaille jäädä ollenkaan taltioitavaksi?

Huomasin, että olutharrastajia on runsaasti. Nämä eivät kuitenkaan ole pelkästään keräilijöitä vaan he ovat maistelijoita. Epäilen, että jotkut saattavat olla maistelija-keräilijöitä, eli oluen laaja-alaisia harrastajia. Ehkä sieltä löytyy myös todellista keräilyn intohimoa.

Keräilijäluonteena otan aina talteen lasinalusen, kun sellainen tulee vastaan. En voi sanoa kerääväni niitä, haalin vain. Niinpä niitä on jonkin verran kasaantunut ja selailin niitä. Mieleeni tuli, kerätäänkö lasinalusia lainkaan teeman mukaan. Korttien keräilijänä tykkään erityisesti kerätä jotain aihetta tai teemaa, en niinkään jonkun tietyn taiteilijan tuotantoa. Teema voi tuottaa loputtomasti kortteja, kun sen sijaan taiteilijan tuotanto on aina rajallista. Tätä ajatusta jatkan nyt muutamalla lasinalusen aiheella.

1. Nainen  

Kaunottaret / Pilsner Urquell

Kaunis tarjoilijatar / Budweiser

Kotimaista rehevyyttä / Hartwall

2. Mies

Punaposkinen nautiskelija / Watou's


Muikea tarjoilija resepteineen / Küppers Kölsch


Hymyilevä herra (huom. käsien asento) / Bitburger Pils


Ruutujätkä / Widüler Bier


Itse Svejk, joka aina asioita hoitaessaan poikkesi oluelle. 

3. Menopelit


Komeat kärryt / Kwak


Pähee prätkä / Koff

Kuulisin mieluusti kommenteissa ajatuksistanne lasinalusista tai keräilystä ylipäätään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti