keskiviikkona, huhtikuuta 06, 2011

Suomen kukka


Olen välillä kertoillut keräilyistäni ja nyt osui kohdalle yksi - jo vähän unholaan jäänyt - keräilykohde, josta voisin kertoa. Löysin nimittäin kirpputorilta yhden Arabian AS-mallin Suomen kukka -lautasen, joka oli ihan pakko ostaa.

Lautanen on syvä, mutta pieni ja on sen vuoksi kiinnostava. Seuraavassa kuvassa uusi lautanen on oikealla, vasemmalla on normaali AS-mallin syvä lautanen. En tiedä, mihin tällaista pientä lautasta on käytetty. Olisiko lapsia varten ollut oma astiasto?


Jo ennen tätä olen ihmetellyt AS-mallin lautasten erilaista kokoa. Seuraavassa on esimerkiksi kaksi pientä lautasta. Toinen on varmaan kahviastiaston pullalautanen, mutta mikä mahtaa toinen olla?


Aivan ensimmäinen hankintani, josta keräilyni alkoi vuosia sitten, oli seuraava iso lautanen, jonka halkaisija on 25 cm. Ihastelin sen kauneutta ja mietin, miten hienoa onkaan kattaa pöytään noin hyvän kokoiset lautaset. Myöhemmin kohdalle osui sitten varsinaiset ruokalautaset ja ne ovatkin halkaisijaltaan 24 cm, joten tämä onkin ehkä kahviastiaston pullavati.


Kahvikuppeja näkee silloin tällöin myytävänä esimerkiksi antiikkimessuilla, josta minäkin olen punaiseni hankkinut. Sinisen olen ostanut kirpputorilta ja se onkin hyllylläni ainoa sininen Suomen kukka.


Kahvikupin tassi on seuraavassa kuvassa oikealla. Vasemmalla oleva on reilusti suurempi kooltaan, joten olisikohan se teekupin tassi? Vai olisiko se jonkunlainen ’äidin kuppi’? En tiedä.


En ole koskaan nähnyt Suomen kukan isoon tassiin sopivaa kuppia, mutta voin kuvitella, miten muhkea se olisi. Tavallinen kahvikuppikaan kun ei ihan niitä pienimpiä ole.

Arabian Suomen kukka –koristeen on suunnitellut Reinhard Richter. Punainen Suomen kukka oli tuotannossa vuosina 1941-1954. Sinisen tuotantokausi oli pidempi, eli 1939-1957 ja se tuli lisäksi uudelleen tuotantoon 1966-1968.


Ihastuin aikanaan punaiseen versioon ehkä osittain siksi, että näin sitä harvemmin kuin sinistä. Olen kai aina ollut kiinnostunut vähän vaikeammista keräilykohteista. Nyt tosin tuntuu, että tätä on ihan riittävästi ympäri seiniä, mutta saattaa olla, että vielä joskus osuu kohdalle joku mielenkiintoinen yksilö, jolla kokoelmaa tulee täydennettyä.

1 kommentti:

  1. Minulla on punaista Suomen kukkaa pieniä 13 cm hakaisiaja ja 3 cm syvä asioita, varmaan jälkiruoka-astioita ovat olleet. Vai onko sinullam tietoa niistä.

    VastaaPoista