maanantaina, huhtikuuta 19, 2010

Kermakoita ja sokerikoita

Kerroin aikaisemmin, miten yksi keräilykohteistani on ollut sokerikot ja kermakot, ja laitan nyt kuvan muutamasta parista tänne.Tämän lasisen parin kermakko on mummon vanha ja sokerikon löysin myöhemmin kirppikseltä.


Kuparinen pari on omalla tavallaan tosi viehättävä.Iältään vanhin lienee tämä pari. Siitä löytyy Arabian piippuleima, jossa on kolme A-kirjainta. Sen perusteella pari on vuosilta 1928-1932.Tämän parin löysin Arabian hinnastosta vuodelta 1936. Siitä selvisi, että ne kuuluvat osana AG-mallin kahviastiastoon.

Tämä pari on todennäköisesti 50-luvulta. Ne tuovat mieleen muistoja lapsuudestani, sillä meillä oli kotona samanlaiset. Ollapa silloin tajuttu, miten arvokkaiksi Arabian astiat joskus muuttuvat! Silloin nämä olivat arkiastioita ja kun kotiin hankittiin uusi astiasto, niin nämä joutivat mökille.Tästä punaisesta maisemaparista keräilyinnostukseni sai 80-luvulla alkunsa. Ostin nämä silloin eräästä divarista, jonne oli kulkeutunut myös vähän vanhaa tavaraa. Siitä lähtien olen etsiskellyt kirppispöydiltä ja joistakin vanhan tavaran liikkeistä sokerikolle kantta, mutta en ole toistaiseksi onnistunut löytämään sitä.


Laitan lopuksi tähän kaksi muuta Arabian maisemakermakkoa. Ne herättävät kysymyksiä. Ensinnäkin punainen kermakko on selvästi pienempi kuin tavalliset kermakot. Olisiko maisemasta ollut myös mokka-astiasto, vai mihin tämä pieni kermakko voisi kuulua?

Myös harmaa maisemakermakko on kiinnostava, sillä yleisesti maisemaa on näkynyt sinisenä tai punaisena. Onko niitä vielä muitakin värejä?
Ovatko nämä kenties osia astiastoista, joita tehtiin pelkästään vientiin?

Jos joku tietää näistä enemmän, niin olisi mukavaa saada lisätietoa!

1 kommentti:

  1. Ensimmäinen lasinen sokerikko ja mummon kermakko on mm. Riihimäen lasin kuvastossa v. 1939.

    VastaaPoista