tiistaina, huhtikuuta 15, 2014

Signe Brander tänään

Tänään on Signe Branderin syntymäpäivä, hän oli syntynyt vuonna 1869. Onko hän Suomen varhaisista naisvalokuvaajista kuuluisin? Tällaiselle tavalliselle kuvien ihailijalle, kuten minä, ei tule mieleen muita naisnimiä, vaikka naiskuvaajia olikin aikanaan useampia.

Taiteellisesti lahjakkaalla Signe Branderilla oli piirustuksenopettajan tutkinto ja hän harrasti maalaamista. Oman alansa hän löysi kuitenkin valokuvauksesta. Hän työskenteli aluksi ateljeekuvaajana, ensin Savonlinnassa ja myöhemmin Helsingissä, jossa hänellä oli oma ateljee, Helikon. Ateljeetyöskentely ja visiittikorttikuvat eivät kuitenkaan tyydyttäneet Signe Branderia, joka piti itseään kulttuurihistoriallisena valokuvaajana, jonka alaa oli maisema- ja miljöökuvaus. Lähde: Biografiakeskus

1900-luvun alussa Helsinki kasvoi ja muuttui nopeaa tahtia. Kun Helsingin Muinaismuistolautakunta vuonna 1906 havahtui, että vanha Helsinki oli katoamassa uuden tieltä, päätettiin Signe Brander palkata kuvaamaan muuttuvaa kaupunkia.

Kaikki Signe Branderin Helsinki-kuvat vuosilta 1907-1913 on katsottavissa netissä Kansallisen digitaalisen kirjaston Finna-asiakasliittymän kautta.

Selasin Signen Helsinki-kuvia Finnassa ja tuli tunne, että hänellä on ehkä joskus ollut kiire kuvaamaan eri puolille kaupunkia. Joissakin kuvissa nimittäin näkyy, että taloa puretaan tai että talo on tyhjennetty purkamista varten, esimerkiksi tämä Aleksanterinkatu 11 vuonna 1907. Ehkä Signe on rientänyt paikalle viime tipassa. Taustalla Aleksi 13.


Ehkä yksi syy, miksi hänen nimensä ja kuvansa ovat minulle tuttuja, on se, että oli jokin vuosi sitten katsomassa hänen kuvistaan koottua näyttelyä Helsingin Hakasalmen huvilassa. Ostin silloin muutaman postikortin itselleni muistoksi.


Yllä on aurinkoista Mikonkatua Rautatientorin laidalta ja naisilla näkyy olevan suojanaan parasollit. Alla näkyy Aleksanterinkadun liikennettä.


Helsinki-projektin jälkeen Signe Brander jatkoi kuvaamista muun muassa 20 vuotta kestäneessä hankkeessa, jossa hän kuvasi Suomen kartanoita. Niitä kertyi yli 2 000. Niissäkin olisi varmasti paljon kiinnostavaa katseltavaa.

Jos voisin, onnittelisin Signeä!

1 kommentti:

  1. Sanon vain, että hienoja kuvia kaukaa menneisyydestä. Helsinki on totisesti muuttunut noista ajoista!

    VastaaPoista