maanantaina, marraskuuta 10, 2008

Käden taidoissa korostuu yksilöllisyys

Monet viime aikojen puhutuimmista aiheista kaikkialla liittyy ekologisuuteen, kotiin ja yksilön vastuuseen. Lisäksi monissa blogeissa, joita seurailen, korostetaan yksilöllisyyttä ja aitoutta. Kun näitä ajatuksia kokoaa yhteen, voi huomata, että monella ostospaikkojen kärjessä eivät suinkaan ole paljon mainostetut ostosparatiisit.

Aivan viime aikoina onkin käynyt ilmi, että pienet lähikaupat ovat alkaneet kasvattaa myyntiään. Voi olla, että äänekkäät julkiset kannanotot ostosparatiiseja vastaan ovat vaikuttaneet tähän suuntaan. Toisaalta voi olla, että ihmiset ovat kyllästyneet toisiaan muistuttaviin kauppakeskuksiin, joissa samojen ketjujen liikkeet ovat samoine pintamuotituotteineen vieri vieressä. Ihmiset alkavat saada tarpeekseen liian valmiiksi pureskellusta (lue=laskelmoidusta) liike- ja tuotetarjonnasta.

Usein yksilöllisyyttään korostavat individualistit kiertävät aktiivisesti second hand -shopeissa ja kirpputoreilla, ja hakevat oman tyylinsä mukaisia tuotteita. Jotkut kaivelevat jopa jätelavoja. Heidän silmissään käytetty tavara ei ole vain vanhaa, poisjoutavaa tai jätettä, vaan tuoretta, houkuttelevaa ja aitoa.

Nykyajalle on tyypillistä myös kodin kasvanut merkitys. Oman kodin sisustamiseen, ruoanlaittoon ja puutarhanhoitoon satsataan innostuksella ja intensiteetillä. Jokakodin arjesta on tullut lifestylea.

Samaan ilmiöön liittyy ihmisten halu tehdä jotain käsillään. Käsityön, tai väkerrysten ja näperrysten, kuten monet blogeissaan käden töitään nimittävät, suosio on jatkuvasti kasvanut. Netissä on valtavasti blogeja, joissa esitellään neuleita, ompelutöitä, koru- ja lasitöitä, nukkekoteja sekä paperiaskarteluja. Myös tuunaaminen on suosittua käsityötä. Vanhoja tavaroita kunnostetaan mieleisiksi omin käsin ja näinkin korostetaan yksilöllisyyttä. Olen usein nähnyt todettavan, että käsityö elää renessanssia (muun muassa Janina Andersson toteaa näin blogissaan).

Uskon vahvasti, että tulevaisuuden trendinä on yksilöllisyys, jossa yhdistyy ekologisuus ja käsityö. Mainiona esimerkkinä tästä on kierrätysmateriaaleista vaatteita ja käyttötavaroita valmistava Globe Hope, josta vastikään uutisoitiin Kauppalehdessä otsikolla ”Globe Hopen pää pulpahti pinnalle”. Yhtiön alkutaival on ollut taloudellisesti raskas, mutta toivoa menestyksestä tuo liikevaihdon reipas kasvu viime vuosina. Viime tilikaudella yhtiö sitten viimein pinnisti tuloksensa plussalle. Toivotan onnea ja menestystä edelleen!



2 kommenttia:

  1. Ensin vartalotyypit, värianalyysit, puutarhasuunnittelijat, asuntostylistit. On hienoa maksaa toisille, jotka suunnittelevat puolestasi. Minä ainakin haluan valita oman tyylini. Minusta siinä tapetaan viimeinenkin oma luovuus. Olen joskus ajatellut, jos joutuisin teettämään itselleni juhlapuvun, minkälainen vääntö siinä olisi. Taitaisin itsepäisenä ihmisenä luovuttaa alkutekijöihinsä.

    VastaaPoista
  2. Hei Maarit! Suunnittelijoita ehkä käyttävät ne, joilla on rutkasti rahaa käytettävissään tai jotka haluavat vastata ympäristön paineisiin. Kaikki eivät halua tai jaksa olla oman tiensä kulkijoita, jotka toteuttavat yksilöllisyyttään suunnittelemalla ja tekemällä itse. Siinä voi olla liikaa vääntöä, niin kuin sanoit.

    VastaaPoista