perjantaina, tammikuuta 07, 2011

Torikuvia

Viime vuoden päätin postikorttiin ja tämän vuoden aloitan korteilla. Näistäkin kuuluu kiitokset korttirinkiläisille. Tällä kertaa Sarille ja Sannalle: Isot tuplakiitokset!

Olen kertonut korttirinkiläisille, että puutarhakuvien lisäksi katselen kovin mielelläni muitakin kuvataidekortteja, muun muassa toreja tai katuja, joissa on ihmisiä. Iloinen yllätys tuli Sarin joululähetyksen mukana, jossa joulukortin lisäksi oli tämä ihastuttava talorivistö torin varrella. Teoksen nimi on Joulu Stein am Rhein'lla, taiteilijana Ursula Stadler-Lanker.


Tänään posti sitten toi iloisen yllätyksen Sannalta. Paketissa oli kymmenkunta korttia, kaikki aivan ihania!

Katukuvia oli mukana kaksi, jotka tyyliltään ja tunnelmaltaan poikkeavat täysin toisistaan. Tämä Kimmo Kaivannon teos Tori (1976), Maailmanpalon kynnyksellä, vappu 1939, on tummasävyinen ja synkkäkin, vaikka siinä on hento keväinen auringonpaiste ilmassa leijailevine ilmapalloineen.

Etsiskelin googlen avulla tietoa teoksesta, mutta laihaksi jäi saalis. Selvisi kuitenkin, että se on nykyisin Tampereen kaupunginvaltuuston istuntosalin aulassa, mutta kuvaa en löytänyt mistään.

Yhdestä esitteestä sitten löysin tiedon, että Kaivanto asui pitkään Tampereen Keskustorin laidalla olevassa Palanderin talossa, jonka isokokoiset ateljeeikkunat tarjosivat näkymän elämää sykkivälle aukiolle. Se vaikutti myös hänen taiteeseensa ja esimerkkinä kerrotaan hänen Tori-teoksensa Kansalaissota-nimisestä osasta. Siitä päättelin, että teoksessa täytyy olla useampi osa ja tämä on yksi niistä.


Toinen ihmisiä vilisevä torikuva on myös kotimainen ja todella valoisa ja lämminhenkinen, tekijänä Sirpa Hammar. Kuva esittää Pietarsaaren Jaakon Päivät -kaupunkifestivaalia. Tapahtuma on saanut nimensä Jacob de la Gardien eli Laiska Jaakon mukaan.


En ole koskaan käynyt Pietarsaaressa, joten olisikin kiva tietää, ovatko kuvassa olevat rakennukset olemassa ja muuta tietoa niistä. Jos joku tietää, niin kommentti olisi kiva!

3 kommenttia:

 1. Juu, kaikki Sirpa Hammarin korteissa esiintyvät rakennukset ja paikat on todellisia. Hyvin tyypillisiä Pietarsaarealaisia. Pietarsaarelaiset tunnistaa paikat ja rakennukset heti. ;)Niitä Sirpa Hammarin kortteja on paljon ja kuvat esiintyy myös erilaisissa kalentereissa. Olen joskus jollekin kerännyt juuri näitä Sirpa Hammarin kortteja mutta en muista kenelle. Ilmeisesti ei sinulle? Onko sinulla niitä minkä verran?? Tarvitsetko lisää?? ;D T. Annika Pietarsaaresta

  VastaaPoista
 2. Hei Annika! Loistavaa, että samantien sain pietarsaarelaisen kommentin tähän, kiitos!

  Osaisitko kertoa, mitä nuo rakennukset ovat? Ovatko ne jotain virastoja vai asuintaloja?

  En kerää kenenkään taiteilijan kortteja sinällään, mutta sellaiset kiinnostavat, jotka esittävät jotain miljöötä ihmisineen jonkun taiteilijan kuvaamana. Jos tämän tyyppisiä löytyy lisää Hammarilta, niin niitä tarvitsisin ;)

  VastaaPoista
 3. Moi Tuula!

  Joo, kortti kuvaa ihan selvästi meidän Jaakon Päiviä (Jakobs Dagar på svenska). Ne on tänä vuonna 17-24.7. ;)

  Kortin kuva on siis torilta. Vasemmalla oleva rakennus on meidän Raatihuone ja oikealla on juuri rempattu Musiikkitalo.

  T. Annika

  VastaaPoista