torstaina, maaliskuuta 08, 2012

Korttien hankinnan kanavia

Keräilijöillä on erilaisia tapoja hankkia keräilykohteitaan ja varmasti vaikka kuinka paljon erilaisia kanavia. Joskus olisi kiva kuulla, miten korttikeräilijät tekevät hankintoja kokoelmaansa. Aika uutena harrastajana olen kulkenut tuntosarvet herkkinä keräämässä tietoa ja kokemuksia tässä uudessa maailmassa.

Olen löytänyt vakiokirppikset, jotka käyn aika ajoin katsastamassa. Ostan myös jonkin verran systeemi.netistä (halvempaa) ja huuto.netistä (kalliimpaa) etenkin silloin, jos joku kohteisiini sopiva ehdoton ihanuus osuu kohdalle.

Sitten on ollut tämä korttien vaihtorinki, josta kirjoitin viime postauksessa, ja josta käytiin hyvää keskustelua kommenttien puolella. Rinkiläisiltä on joskus tipahtanut yllättävä korttikuori, josta on yleensä ainakin jokunen sopiva kortti löytynyt kokoelmaa täydentämään.

Aivan uusi maailma avautui siinä vaiheessa, kun skannasin kaikenlaisia ylimääräisiä kortteja picasan verkkoalbumiin vaihtokorteiksi. Ei kulunut kauaakaan, kun ensimmäiset tiedustelut ulkomailta tuli tyyliin "Can we swap?". Eri maiden korttikeräilijät nimittäin seuraavat picasan kuvagallerioita sillä mielellä, että sieltä löytyisi vaihtokavereita ja -mahdollisuuksia. Etenkin venäläiset näyttäisivät olevan aktiivisia siinä. Ensimmäisten kyselyjen jälkeen muutinkin kaikkien korttikansioitteni nimet englanninkielisiksi, sillä onhan se mukavampaa, että kansainväliset vierailijat ymmärtävät aatoksiani. Ja kaikki suomalaiset vierailijathan toki ymmärtävät englantia, joten sekään ei haitannut muutoksen tekemistä.

Tällä viikolla sain sitten mainion kirjeen Venäjän kaukoidästä. Kuoressa oli kortteja, jotka olin valinnut lähettäjän galleriasta.


Aika erikoista muuten, että tuossa on yksi Rudolf Koivunkin kortti. Enpä olisi osannut aavistaa, että saan kokoelmaani kotimaisen kortin tuhansien kilometrien takaa!
Lähetin hänelle saman verran kortteja, jotka hän oli valinnut minun galleriastani. Sinne asti posti ei ole kuitenkaan vielä ehtinyt...

Eräs bulgarialainen nuori nainen puolestaan otti yhteyttä, kun näki kansioistani, että kerään lapsenlapselleni junakuvia. Hän viestitti, että hänellä olisi kiva junakuva, jonka voisi lähettää minulle. Olemme sen jälkeen olleet säännöllisesti yhteydessä keskustellen niitä näitä - aivan kuten ennen muinoin kirjeenvaihtokavereiden kanssa. Tietysti olemme myös vaihdelleet kortteja.

Tässä vaiheessa voin sanoa, että keräilyn laajeneminen ulkomaille on melkein parasta tässä keräilyharrastuksessa. Ensinnäkin on mukavaa tutustua muihin kulttuureihin ja samalla tulee hiottua jo ruostunutta englanninkieltä. Toiseksi, pidän siitä rehdistä vaihtamismentaliteetista, mikä vallitsee: "valitse kymmenen korttia minulta ja minä valitsen kymmenen korttia sinulta". Kumpikin saa juuri sitä, mitä haluaa eikä tule turhia pettymyksiä - paitsi siinä tapauksessa, että postinkulku pettää ja lähetys katoaa kokonaan. Sellainenkin tapaus on jo ehtinyt sattua melko pienen ajan kuluessa. Mutta siihen on kai vain sopeuduttava. Ainakin tuntuu, että nuo vaihtokaverit ottavat menetykset aika tyynesti. Tai ehkä he ovat vain kovin hyvätapaisia...

Olisi mukava kuulla, millaisia kanavia te korttikeräilijät käytätte, kun täydennätte kokoelmaanne.

8 kommenttia:

  1. -Annoit uuden vinkin, kiitos! Satunnaisesti innostun huutamaan -Huuto.netistä kortteja-kalliita-. Rinkiläisiltä, joka nyt on ehtymässä.
    -Postcrossingin kautta ottamalla yhteyttä kiinnostavaan profiiliin siellä....jaa että KAIKKI osaavat englantia??!! Minä olen melkein google kääntäjän armoilla, joskus huvittaa joskus kiukuttaa!

    VastaaPoista
  2. Testaan, kun äsken meni viestini harakoille jonkin virheen takia...

    VastaaPoista
  3. Eli, ostan kortteja pääasiassa systeemi.netistä, mutta en jätä käyttämättä mitään kanavaa korttia hankkiessani. Katson aina jokaisessa kaupassa korttitelineen ja jonkin verran olen ostanut kortteja kirpputoreilta ja postimerkkeilyliikkeestä.

    Vielä en ole suoria vaihtoja Picasassa tehnyt. Mutta ehkä joskus saan sinne kansion laitettua.

    VastaaPoista
  4. Sini, kiva, jos pystyin vinkkaamaan! :) En tunne postcrossingia, vaikka se hiukan kiinnostaakin ja kuulostaa kivalta. Pelkään nimittäin, että jos siihen ryhdyn, niin tulee velvoitteita, jotka aiheuttavat paineita. Onko niin?

    Marjut, suosittelen todellakin kansioiden tekemistä verkkogalleriaan. Aluksi se vaatii työtä, mutta jossain vaiheessa se sitten pyörii melkein omalla painollaan, vain muutamia kuvia lisäilemällä.

    VastaaPoista
  5. ^ mä yritän saada hankittua skannerin, niin olisi helpompi laittaa kuvia.

    VastaaPoista
  6. Ei crossaaminen aiheuta paineita..ei ainakaan pitäisi! Se on postikorttiharrastus siinä missä muukin asiaan liittyvä. Toki se on monipuolisempaa..näät sitten kun aloitat Tuula! :)

    Aluksi kirjaudut crossaajaksi, saat 5 osoitetta joille lähetät kortin, he rekisteröivät saamansa kortin jne...pian saat jo 10 osoitetta. Ja tosiaan lähetät kortteja ihan omaan tahtiisi niin usein ja niin monta kuin haluat! Ulla neuvoi minut alkuun..ja loppu onkin historiaa!

    VastaaPoista
  7. Ahaa, selityksesi selvensi postcrossingia hyvin, Sini! Ei kai siinä sitten paineita tulekaan, jos sitä voi tehdä täysin oman valinnan mukaan. Jostain syystä olen ajatellut, että osallistuessaan sitoutuu johonkin, joka voi sitten alkaa rassata.

    VastaaPoista
  8. Tuo postcrossing on tosi helppoa,vaikka kielimuuri vaivaisikin.Profiiliin voi laittaa toiveitaan korttiaiheista,joita kerää.Ohjeissa sanotaan, että pakko ei ole lähettää aiheeltaan sopivaa,jos ei satu varastossa olemaan.Se on vain toive.Minä olen vaihtanutkin siellä aiheita ihan vaan vaihtelun vuoksi.Joskus tulee kyllä rekisteröinnin yhteydessä arvostelua siitä,ettei ole pyyntöä noudatettu,mutta ne jätän omaan arvoonsa.kerran kyllä kirjoitin vastauksen nirppanokalle,joka oli juuri aloittanut tämän harrastuksensa ja mahtoiko saada minulta ehkä toisen korttinsa.Ei tykännyt ,sanoi sen siihen malliin,että kirjoitin hänelle vastauksen.Jos sinulla on paperisilppuri,käytä sitä! No näitä tulee harvoin.Kiva harrastus.

    VastaaPoista