lauantaina, helmikuuta 26, 2011

Korttien lajittelua

Taidekuvia puutarhoista on vähitellen eri tavoin kulkeutunut luokseni. Alkuun ajattelin, että puutarhakortti on yksinkertaisesti kuva puutarhasta. Kun niitä alkoi kertyä enemmän, tajusin, että kortit kannattaisi lajitella tarkemmin. Jotkut kun vaikuttivat enemmän puutarhakuvilta kuin toiset.

Oli pohdittava, miten lajittelu pitäisi tehdä. Laittaisinko erikseen kotipuutarhat, puistot ja niityt? Entä laittaisinko erikseen ne, joissa kuvan kohteena on talo? Entä kuvat, joissa näkyy aitaa, porttia tai kalusteita? Entä sellainen kortti, jossa kuvan aiheena on ikkuna tai ovi?

Entä ihmiset sitten? Pitäisikö puutarhatyötä tekevät laittaa omaan osastoonsa ja toiseen osastoon leikkivät lapset? Entä ne kortit, joissa ihmiset vain nauttivat ulkoilmasta ja kauniista näkymistä?

Vaikka ryhdyin keräämään aiheita, on jo käynyt ilmi, että kortteja kertyy joiltakin taiteilijoilta enemmän. Niinpä mietin, arkistoisinko Claude Monet’n ja Carl Larssonin taidekuvat omiksi kokonaisuuksikseen. Myös korttitaiteilijoiden puutarhakuvia on tullut jonkin verran ja heistä suosituin on Inge Löök.

Korttien skannaaminen digitaaliseen muotoon ja tallentaminen koneelle helpotti arkistoinnin suunnittelua. Tällä hetkellä korttikansioni on nimetty näin:

Puutarhakortit (täällä on ”puhtaasti” puutarhaa esittävät kuvat)
Aidat, kalusteet, pihapiiri
Lapsia pihapiirissä
Puistot, niityt, metsänreunat
Pöytä katettu ulos
Talvinen piha
Terassilla

Kuten voi huomata, laitoin talvisen pihan erikseen. Syy on se, että vaikka siellä lumen alla olisi piha ja puutarha, se ei näy. Puutarhassa on kuitenkin tärkeää, että sen kauneuden voi aistia silmillään.

Kansiot saattavat muuttua ajan kuluessa ja niitä tulee varmasti lisää. Nyt jo vaikuttaa siltä, että jos kuvan pihassa näkyy polkupyörä, se menee omaan polkupyörä-kansioon ja siitä tulee täysin oma keräilykohde. Näyttää myös siltä, että ikkunoille ja oville tulee jossain vaiheessa oma kansio.

Taiteilijoita en ole vielä lajitellut erikseen, mutta saattaa olla, että sekin päivä vielä koittaa. Tässä vielä malliksi muutama kavereilta saatu kortti nykyisissä kansioissa.

Aidat, kalusteet, pihapiiri (kiitos Pirjo-Liisalle!)


Lapsia pihapiirissä (kiitos Pirkko S.!)


Puistot, niityt, metsänreunat (kiitos Marittalle!)


Pöytä katettu ulos (kiitos Sannalle!)


Tässä viimeisessä kortissa oli Sannan toivotuksena ”Sopisikohan tämä juhlapöytäkorttiesi joukkoon :) ”. Kuvassa näyttäisi olevan kunnon sadonkorjuujuhlat menossa. Tuota korttia katsellessa tulee iloiselle mielelle ja niinhän juhlissa - ja korttikeräilyssä - pitää ollakin!


Kun kaikki kortit eivät ole normaalia korttikokoa, on tullut eteen myös kysymys, miten isommat kortit kannattaisi arkistoida. Onko teillä ”vanhoilla” korttikeräilijöillä siihen vinkkejä?

2 kommenttia:

  1. Mulla on ollut ja on välillä edelleenkin samanlaisia lajitteluongelmia koirakorttieni kanssa. Mutta tuolla ne nyt kansioissaan ovat suht hyvässä järjestyksessä :)

    Mulla on myös paljon isokokoisia kortteja ja mä olen Väriainekaupasta tilannut sellaisia 2xA5 kokoisia muovitaskuja. Ovat kyllä melko kalliita. Sitten on sellaisia kortteja, jotka eivät mahdu niihinkään, niin niitä olen laittanut A4 muovitaskuihin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sanna vinkistä! En tiennytkään 2xA5 -kokoisten muovitaskujen olemassaolosta. Täytyy vielä katsoa, miten noita isoja kortteja kertyy, jos sitten tilaisi sellaisia.

    VastaaPoista