maanantaina, joulukuuta 29, 2008

Kierrätystä lahjapaketeissa


Olen aina antanut joululahjoja runsain mitoin. Olen myös kokenut sydämen asiaksi miettiä lahjan sopivuutta lahjansaajalle. Sen vuoksi lahjojen valintaan on kulunut paljon aikaa. Lapseni ovat pienestä pitäen tottuneet saamaan monta pakettia. Vaikka ajatukseni ovat muuttuneet vuosien kuluessa siihen suuntaan, että pienempikin määrä riittäisi, koen vaikeaksi muuttaa tapojani.

Yritin tänä vuonna jarrutella lahjojen hankintaa pitäen mielessä ekologisia näkökohtia. Osittain onnistuinkin ja niinpä kuusen alla oli selvästi enemmän todelliseen tarpeeseen tulevaa käyttötavaraa kuin aikaisemmin. Kirjoja pidän asiallisina ja niitä meni pakettiin jokaiselle. Uutena vetona oli pari kierrätyslahjaa.

Tänä vuonna syvennyin erityisesti lahjojen paketointiin, jolloin pyrin huomioimaan materiaalien kierrättämisen.

Pakettikortit tein vanhoista joulukorteista. Tässä pakettikortissa käytin osia kolmesta kaksiosaisesta kortista: lintukorttia, sinistä korttia, jossa oli usealla kielellä jouluntoivotuksia sekä vihreää korttipohjaa, josta irrotin vanhan kuvan.Lahjapaperina käytin tällä kertaa yksivärisiä papereita. Somistin paketit tekemällä niihin vanhoista lahjapapereista vyötteet.Ideoin lisäksi muita koristeita paketteihin. Tässä paketissa on pikkuiselle leikkimistä varten vanhan pipon tupsut ja nauhana äitinsä lapsena letittämä nauhanpätkä.

Virkkasin myös sydämiä pakettien somisteiksi.


Niin kauan kuin muistan, siis lapsesta saakka, minulla on ollut tapana ottaa talteen pakettien nauhat. Nautin siitä, kun sain jouluhössötysten jälkeen kaikessa rauhassa nyplätä nauhoja auki, silitellä ne suoriksi ja keriä ne rullalle. Seuraavana jouluna käytin nauhat uudelleen.

Näin paljon vanhoja nauhoja en yleensä ole pakettiin laittanut yhdellä kertaa. Tällä paketilla oli kuitenkin erityinen tarkoitus: ilahduttaa pikkuista lahjansaajaa, jota toistaiseksi kiinnostaa enemmän kiharaiset nauhat kuin paketin sisältö. :)


Panostamiseni paketointiin huomattiin. Perhe ihaili aidosti paketteja ja huomasin, että monet koristeet pistettiin visusti talteen. Ehkä ne menevät uusiokäyttöön. Itse ainakin otin omista ihanista lahjapaketeistani jälleen erilaista materiaalia talteen ensi vuotta varten :)

Onko sinulla tapana uusiokäyttää pakkausmateriaaleja?

4 kommenttia:

 1. Oikein taideteoksia nuo sun paketit. Mulla menee vuosi vuodelta lahjapakettien ulkonäkö yksinkertasemmaks. Varmaan kohta tyrkkään lahjan roskispussiin (maatuvaan sellaiseen). Lapsuudessa kierrätettiin lahjapaperit niin, että niissä saattoi olla kolmeki eri nimeä, kun ei muistanu sutata entisiä pois.

  VastaaPoista
 2. Kierrätän toki. Kaikki hienot ja ehjät paperit ja koristeet ovat pakattuna ensi joulua varten.

  VastaaPoista
 3. Oi, miten ihanaa saada kommentteja! Niitä tulee tänne niin harvoin, että ne ovat oikeita aarteita.

  Maarit, kiitos kehuista! Totta tosiaan ennen muinoin lahjapaperit säästettiin ja nimet olivat paperissa, koska silloin ei käytetty pakettikortteja. Muistelen, että olisi joskus sellainen virhe käynyt, että pukki löytää vanhan nimen paperista ja sitten lahjanantaja hädissään korjaa: "eiku tämä paketti on tarkoitettu isälle!" :)

  Kiva Kimmeli, kun tulit ja kommentoit! Miten mukava huomata, että meitä säästäväisiä kierrättäjiä on muitakin!

  VastaaPoista
 4. Oh yes. Oh yes. Old packages, if they are not torn apart, will be reused, at least in my household.

  VastaaPoista